Renovering av antika möbler

Author: | Posted in Antik design No comments

Släpp tanken på att du ska behöva slänga gamla fina möbler! Det är nämligen lättare än du tror att renovera och fixa till dem själv. Förutom att det ofta blir billigare än att köpa nya möbler och bidrar till mindre miljökonsumtion, kommer ditt hem dessutom att kännas både personligare och intressantare. Här kommer några bra tips för att underlätta ditt arbete!

Att renovera trämöbler

Har du en gammal trästol som fortfarande är i fint skick, men kanske behöver en liten uppfräschning för att passa in i just ditt hem? Börja med att skrapa bort eventuell gammal färg och sandpappra så att du endast har en träyta att jobba på, alla färgrester ska bort. Se även till att slipa bort alla ojämnheter och fyll i eventuella jack och repor med träspackel. Nu har du en bra yta att jobba med och det är bara att låta fantasin flöda. Det finns otroligt många olika sätt att rusta upp en gammal trämöbel på och hur du väljer att arbeta avgörs egentligen av vilken stil du vill uppnå. För att behålla den antika känslan är det bra att göra så lite som möjligt och försöka använda samma färger som den hade i dess ursprungliga skick. Vill du behålla träkänslan räcker det ofta att lacka med genomskinlig lackfärg, och där finns både matt och blank att välja bland.

Att klä om en soffa

Ett annat sätt att rusta upp en möbel kan vara att klä om den i ett nytt tyg, som en soffa till exempel. Här krävs det såklart lite sykunskaper, men är man noggrann och försiktig så är detta något som de flesta klarar av. Börja med att ta fram din kreativa sida och bestäm vilka färger och mönster som skulle passa in i ditt hem. Vill du behålla den gamla stilen på möbeln eller vill du modernisera den? Detta är minst lika viktigt som själva genomförandet för att få till ett bra slutresultat. Själva arbetet att klä om en soffa bygger på att klippa ut fyrkantiga tygbitar som du sedan draperar runt de olika soffdelarna. Klipp till en i taget för att sedan prova och nåla ihop där du tycker att det ser bra ut. Sedan syr du ihop tyget där du har nålat ihop det, och använd gärna textillim och kardborreband för att underlätta processen. Resårband är även ett utmärkt hjälpmedel som kan underlätta för att strama åt tyget undertill!