Att utbilda sig inom design

Author: | Posted in Antik design No comments

Sedan jag var liten har jag varit intresserad av inredning och design. Det ligger på något sätt i mitt blod. Att få pyssla i hemmet ger mig ro och det är ren och skär glädje för mig att leta ny inredning. Därför kändes det som ett självklart val att gå en utbildning inom just design, och det valet ångrar jag inte för en sekund. Det är så otroligt roligt och givande att omges av människor med samma intresse, och samtidigt lära mig så mycket som möjligt inom detta spännande ämne.

En bra grund för arbetslivet

Det kanske låter som en vag utbildning och många frågar mig ofta vad vi lär oss när jag berättar att jag går en designutbildning. Vi får lära oss otroligt mycket om designens historia och har hittills gått igenom alla olika tidsepoker fram till idag. Hur man började inreda sina hem och när intresset för detta uppstod. Varför det är viktigt för oss med vackra hem och hur man ska tänka när det kommer till belysning och den så kända ”röda tråden”. Vi puffar alltså inte kuddar och diskuterar dyra lampor, utan i den här utbildningen går man igenom allt för att man sedan ska ha en stadig grund att stå på. Just den utbildning jag går riktar sig mot design inom inredning, rumsgestaltning och dekoration men det finns också andra designutbildningar som handlar mer om konstruktion eller konst.

Stora valmöjligheter

Det finns otroligt många vägar att gå efter utbildningen. Du kan bli inredningsdesigner för privatpersoner som vill ha hjälp med sina hem, du kan jobba för företag som vill utnyttja kontorsytan på bästa sätt, du kan hjälpa butiker med visual merchandising – ja, det är en bred utbildning helt enkelt. Det är otroligt kreativt och mycket av föreläsningarna består av grupparbeten där vi tillsammans tar fram skisser eller moodboards. Ibland kan det vara rätt kämpigt när hjärnan och kreativiteten inte är med en, men med härliga klasskompisar så blir allt så mycket lättare! Under utbildningen ingår även en tredjedel praktik vilket är en stor chans för att komma in i branschen. Samtidigt som du på riktigt lär dig att läsa av kundens behov skapar du kontakter och jobbmöjligheter som du inte hade kunnat få om du endast satt i skolbänken. Om du som jag är intresserad av allt som gäller inredning, design och möbelstilar tycker jag att du ska titta närmare på någon typ av designutbildning, du kommer inte ångra dig! Efter utbildningen finns det gott om jobb och eftersom kurserna täcker så mycket finns det otroligt varierande yrken att välja bland när du är klar.